Sárközy István Helytörténeti Kiállítóhely

Cím: Nagybajom, Fő u. 4.

Telefon: +36 20 212 6948

Nyitvatartás: 

Április 1 – október 31-ig:

Kedd, szerda, szombat: 13-17 óra között

Előzetes bejelentkezés alapján egyéb időpontokban is látogatható az intézmény.

A város életének gazdasági és kultúrtörténeti fejlődésében kiemelkedő szerepet játszott, Sárközy István földbirtokos (1759-1845). Somogy megye több jelentős közéleti személyisége – többek között Berzsenyi Dániel és Csokonai Vitéz Mihály – is megfordult a kastélyában. A somogyi költőutód, Takács Gyula „Bajomi Helikonnak” nevezte a hajdani Sárközy-kúria társasági életét. Az épületben ma a Sárközy István Helytörténeti Kiállítóhely kiállításai kapnak helyet. Évekig tartó tárgyalások, egyeztetések után 1992-ben nyílt meg Nagybajomban az egykori Sárközy kúria három helyiségében az a kis kiállítás, amely a mai múzeum magját képezte. 

A kúriát – részben magánerőből, részben pedig állami támogatásból – 2000-ben teljesen felújították. A megújult kiállítási terület jelentős részét a helytörténet foglalja el. Nagybajom dokumentumai, történetének eseményei mellett a kiállítás emléket állít az épület egykori tulajdonosának, az irodalomkedvelő Sárközi Istvánnak, s a házigazda neves vendégeinek: Csokonai Vitéz Mihály és Pálóczi Horváth Ádám költőknek is. A helytörténeti kiállításon kívül néprajzi gyűjtemény is megtekinthető a múzeumban. A bemutatott anyag tematikusan három csoportra osztható: az első rész a konyha és háztartás eszközeit, a második a textilfeldolgozást, a harmadik a helyi mezőgazdasági tevékenységeket.

A gyűjteményt létrehozó Deák-Varga házaspár, a haláláig gondozta a gyűjteményt. Deák Varga József 2020. december 1-i halála után a gyűjteményt kezelését a Nagybajomi Kulturális Intézmény vette át.