Nagybajom város logója
Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nemzetközi kapcsolatok

Nagybajom város testvérkapcsolatai nem csupán szimbolikus szerződések, hanem a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás, valamint a különböző kultúrájú nemzetek közötti tapasztalatcsere hídjai. Ezek a partnerségek, városunk közelmúltjának, jelenének és jövőjének fontos pillérei, amelyek példát mutatnak a különböző generációknak a kultúrák közötti tapasztalatcserében, tudásátadásban, fejlesztik idegen nyelvi kompetenciáikat és nyitottabbá teszik őket a világ sokszínűségére.

Tartalomjegyzék

Testvértelepüléseink

Nagybajom kapcsolata az erdélyi Gyergyószárheggyel 1990-ig nyúlik vissza.

A település weboldala.

Nagybajom és az északnyugat-németországi Schortens között 1993 óta létezik aktív testvérvárosi viszony.

A település weboldala.

Nagybajom és a horvátországi Virje 2018-ban kötöttek testvértelepülési együttműködési megállapodást.  

A település weboldala.

Európai Gólyás Falvak Hálózata

Az EuroNatur elnevezésű természetvédelmi szervezet az „Európai Gólyástelepülések Hálózata” kezdeményezésével mozgalmat indított a gólyák élőhelyének védelme érdekében Európában. A szervezet 1994 óta adományozza az „Európai Gólyástelepülés” címet az arra érdemes településeknek. A jelentkezők falvak, vagy kisebb városok, ahol nagyszámú gólyakolónia él, és ahol a helyiek időt és energiát fektetnek a gólyák védelmébe. Fontos a nagy kiterjedésű vizes területek megléte. Nagybajom Magyarországot képviseli a szervezetben, amelynek 1996 óta tagja.

A „gólyástelepülés” kitüntetéssel a települések nemzetközi elismerésben részesülnek, mint amelyek különleges kulturális és természeti örökséggel rendelkeznek. A Hálózat tevékenyégével bátorítja a sikeres gólyavédelmi szemléletet. A 2010-es „Brainstorming” (ötletbörze) a gólyákért” projekt a Hálózat tagjai között új lendületet adott a munkának.

A vizes rétektől a füves pusztákig

A Hálózat magába foglalja a rétek és legelők változatosságát Európában a Száva vizenyős rétjeitől és az Elba alföldjétől egészen Extramadura füves pusztaságáig. 2004 óta a Hálózat tagjai minden évben találkoznak az egyik gólyástelepülésen, hogy közösen átütő megoldást találjanak a gólyák védelmére.

Mivel foglalkozik az EuroNatur és a partnerei?

  • Előmozdítja az Európai Gólyástelepülések Hálózata bővítését olyan közösségek bevonásával, amelyek támogatják a kezdeményezést. Számukra szakmai tanácsadást nyújt.
  • Ösztönzi és támogatja a kisebb projektötletek megvalósulását az „Ötletbörze a gólyákért” projekt versenyével.
  • Rendszeres találkozókat szervez a Hálózat tagjai számára a tapasztalatcsere érdekében.
  • A fajokban gazdag rétek és legelők megóvása érdekében tevékenykedik Európában, és folytat lobbi tevékenységet uniós szinten.
  • A fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve távlati célokat fogalmaz meg a közösségek számára, annak érdekében, hogy hosszú távon javuljon a gólyák helyzete.

A Hálózat partnerei: polgármesterek, természetvédők, nemzeti parkok, civil szervezetek, Svájci Gólya Társaság, Svájc Madártani Társasága, Ciconia Alapítvány.

Támogató: EuroNatur.