Ökoturizmus

Nagybajom Somogy megye középső részén, Belső-Somogyban található, nagyjából egyenlő távolságra a Balatontól és a Drávától. Elhelyezkedésének köszönhetően a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet nyújtotta csodálatos környezet és változatos élővilág tökéletes alternatívát kínál természetjáráshoz, túrázáshoz. Aktív kikapcsolódás, maximális feltöltődés. 

Túrázás, természetjárás

Tanösvények

Eltűnt puszták nyomában – Kakpuszta

A tanösvény a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben található terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. Az útvonal érinti Kakpusztát, lápokat és mocsarakat, egykori lakó- és gazdasági épületek még fellelhető maradványait.

Homokpuszta tanösvény

Az 1,5 km hosszú séta hat állomásán Belső-Somogy természetével ismerkedhetnek. Minden tábla egy-egy, a tájra jellemző fafajt mutat be megszemélyesítve, szerepüket így hangsúlyozva.

Utunk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő pusztán végződik, ahol – kizárólag szakvezetéssel – a hagyományokra épülő legeltetéses állattartás napi teendőivel, természetvédelmi jelentőségével ismerkedhetnek meg a látogatók és a mára már egyre inkább eltűnő somogyi puszták világával találkozhatnak. A pásztormúzeumban pedig a gazdag somogyi pásztorhagyományok néhány ritka tárgyi emlékét lehet megtekinteni, vagy akár kipróbálni.

Tőzike tanösvény

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben kialakított útvonal látogatói a valamikori puszták helyén, egykor sokak által lakott tájban napjainkban már embertől szinte háborítatlan fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mellett haladva ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak.

Erdei kisvasutazás

Mesztegnyői Erdei vasút: a kisvasút Mesztegnyő és Felsőkak állomások között közlekedik. Felsőkak Nagybajomból autóval, kerékpárral és gyalogosan is megközelíthető, egyéb információk: https://sefag.hu/okoturizmus/mesztegnyoi-erdei-vasut.


Kisvasutazás a tőzike tanösvényen

https://ddnp.hu/okoturizmus/ajanlatok/kisvasutazas_es_tura_a_tozike_tanosvenyen 


Tartalomjegyzék