Nagybajom város logója
Csányi alapítvány logó

Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány

Cím: 7561 Nagybajom, Iskola köz 15. 

Kuratórium elnöke: Csányi Erika 

Operatív igazgató: Dr. Radoszáv Miklós 

Mentorok: Némethné Bunovácz Szilvia, Szabó Roland, Urr András 

Adószám: 18186464-1-43

Web: www.csanyialapitvany.hu 

Csányi alapítvány logó

A Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány 2005-ben azzal a céllal született, hogy olyan szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek életútját, fejlődését támogassa hosszú távon, akiknek tehetsége, kiemelkedő képessége valamely területen megmutatkozik. A 10 éves korban kiválasztott gyermekek egy Életút Program részesei lehetnek azzal, hogy – rászorultságuktól függően – tanulmányaik során mindvégig segítik őket. Ez akár 12-14 év támogatást is jelenthet, amelynek keretében tehetségfejlesztés és kulturális hátránykompenzáció is történik. 

„Célom, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek ne kallódjanak el Magyarországon. Mert így a nemzet legnagyobb kincsét, az emberi tudást veszítjük el.” – Dr. Csányi Sándor alapító


A Csányi Alapítvány 2006-ban kezdte meg működését Nagybajomban, a jelenlegi épület az Alapítvány első saját építésű ingatlana, mely 2010-ben nyitotta meg kapuit, ideális helyszínt biztosítva az Életút Program megvalósításához. A modern, de egyben családias környezet támogató hátteret ad a kistérség tehetséges fiataljainak az iskolán kívüli fejlesztésekhez és szabadidős programokhoz is. A Közösségi Házban három csoport működik, melynek tagjai: általános iskolások, középiskolások, és felsőoktatásban tanulmányokat folytató tanulók.

Bár a támogatottak közül sokan a kistérség halmozottan hátrányos településeiről származnak, mégis szép eredményeket tudhatnak maguk mögött a regionális és országos sportversenyeken, versenytánc kupákon, valamint informatika, matematika, történelem és idegen nyelv versenyeken. Az első támogatottak közül már többen diplomával, illetve szakképzettséggel, és nyelvtudás birtokában teljesítették az Életút Programot.

Nagybajom mellett Jászberényben, Kaposváron, Pécsen, Szegeden, Mohácson és Szentesen működtet közösségi házakat az Alapítvány.