Az első Ősz ízei

Cikk írója: Rázsits Veronika 

Fotók: Bakonyi Éva

Idén rendeztük meg hagyományteremtő szándékkal első alkalommal az Ősz ízei elnevezésű gasztro-kulturális rendezvényünket. A rendezvény alapgondolata már évek óta a fiókban hevert, ám az elmúlt másfél év lezárásai most tették lehetővé a megvalósítást. 

 

Egy olyan helyi és környékbeli kézműveseket és termelőket bemutató rendezvényben gondolkoztunk, ahol a résztvevők a vásárlás mellett gasztronómiai versenyeken vehetnek részt, és valóban megkóstolhatják az ősz ízeit, mindemellett pedig színpadi produkciókra is sor kerül.

A rendezvényen a Hömpölygő piac árusai mellett meghívtuk a Nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsőde és a Nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Kollégium alapítványait, valamint a Bárczi EGYMI Nagybajomi Tagintézményét, hogy kirakodóvásárukkal és foglalkozásaikkal színesítsék programkínálatunkat.

 

A szervezők nyereményjáték sorsolással ösztönözték minél több vásárlásra a kilátogatókat. A Bajomi Kézműves standnál pedig a textiltökök készítése mellett friss helyi termelői almát és körtét is kóstolhattak a résztvevők. 

 

Nagyon nagy volt az érdeklődés a pálinka, pite, lekvár és madárijesztő verseny iránt. A fellépő Z-Generáció együttes élő népzenei elemekkel tarkított produkciója nagy sikert aratott a közönség körében! Mivel egy őszi rendezvénynél, az időjárás miatt nehéz tervezni, így olyan gasztronómiai versenyeket találtunk ki, amelyekre az otthon elkészített termékekkel lehetett nevezni. 

 

Az eseményen felléptek a helyi óvodások is szüreti műsorral, valamint a kilátogató gyermekeket és szüleiket a Tekergőtér játszótér és Paprikajancsi csúzlizdája szórakoztatta, utóbbi a Nagybajomért Közalapítvány jóvoltából került be a rendezvény kísérőprogramjai közé.

A versenyeken a következő eredmények születtek:

A rendezvényre kilátogató több száz érdeklődő nagyon jól érezte magát ezen a valódi indián nyarat idéző délutánon, ahol a helyi Őszikék Nyugdíjas Klub és a Nagybajomi Értékőr csoport kemencében sült pogácsával vendégelt meg mindenkit. 

Köszönjük mindenkinek a részvételt!

 

Rázsits Veronika

főszervező